Skip to main content

Dužina: 83 km | Ukupan uspon: 300 m | Kava: Kumrovec | Datum: 29.9.2020. | Podloga: Asfalt | Ruta na: Komoot | Preuzmi: GPX

Biciklistička ruta vodi nas dolinama zapadnog Zagorja i prolaz pored dva dvorca, tradicijskog etno sela i rodne kuće J. Broza Tita. Područje je posebno lijepo u proljeće i jesen, kad je priroda prepuna boja i mirisa. Prometnice su udobne za vožnju bez velikog prometa.

Vožnju započinjemo u Zaprešiću, do kojeg jednostavno možemo doći vlakom iz Zagreb.

U mjestu Žejinci skrećemo s glavnog puta i nastavljamo dolinom i mjestom Domahovo. Nedavno smo otkrili ovu dolinu koja je mirna i lijepa za vožnju.

Od Tuheljskih toplica ruta nastavlja nešto prometnijom cestom ali i dalje udobnom za vožnju. S iste ceste, u V. Horvatskoj, pruža je lijep pogled na dvorac Pallfy-Erdödy (1611.). Dvorac je imao predivan perivoj.

Između mjesta Velinci i Kladnik prebacili smo brdo cestom koja je na kratkom dijelu izrazito strma, ali uz malo truda i to se prođe. Dalje ne nizbrdo.

Kumrovec je mjesto gdje smo odmorili, popili kavu. Kumrovec je poznat kao rodno mjesto Josipa Broza Tita. Također je poznato po svom tradicijski uređenom etno selu gdje možemo vidjeti kako se živjelo početkom 20. stoljeća.

Dalje se vozimo dolinom rijeke Sutle. U mjestu Novi Dvori Klanječki nalazi se dvorac Novi Dvori Cesargradski. Nažalost, dvorac je teško zapaziti jer je u lošem stanju i zarastao. Jedino što je sačuvano je gospodarska zgrada uz glavnu cestu.

Cesta dolinom Sutle je udobna za vožnju bez puno prometa.

U mjestu Harmica, oni umorni mogu sjesti na vlak i nastaviti do Zaprešića. Ruta dalje nastavlja južno od pruge, manje prometnim cestama do Zaprešića.